nedelja, 29. april 2007

Namestitev Eclipse okolja

Uvod
Tokrat sem si vzel čas, da skupaj namestiva in pogledava nekaj osnov programa Eclipse. Eclipse je razvojno okolje: orodje za razvoj programske opreme in veliko več. Preko namenskih vtičnikov je omogočeno urejanje oz. reševanje velike palete problemov. Najpogosteje se Eclipse uporablja za razvoj programske opreme napisane v programskem jeziku Java; a to ni niti edini programski jezik, ki ga podpira, ni niti edino okolje, ki ga podpira. Eclipse se prav tako počuti domače pri urejanju C/C++, PHP, XML/HTML, UML, TeX in še številnih ostalih projektov. Obstajajo tudi različne namenske distribucije, med njimi so JBoss, IBM, BEA, EasyEclipse, nexB, … Načeloma so takšne distribucije zelo namenski produkti za reševanje problemov. V splošnem ni razlike izbrati osnovo in jo nadgrajevati ali pa izbrati že namensko distribucijo: odvisno od zahtev. Jaz bom začel z osnovo in jo nadgrajeval z različnimi dodatki.

Slika 1: Urejanje Java projekta z uporabo SVN

Namestitev

Začnimo z namestitvijo. Eclipse si je priporočljivo prenesti iz uradne domače spletne strani. Domača spletna stran Eclipse projekta je:

http://www.eclipse.org/

Prikazala se bo naslednja spletna stran:

Slika 2: Domača stran Eclipse

Sama spletna stran je pred časom začela s spreminjanjem izgleda in obsega vsebine. Preobrazba še ni končana, a je na dobri poti. Stran ponuja obilo koristnih informacij; za vsakogar, ki želi izvedeti kaj več o produktu in tehnologiji, ki ga poganja je to eden prvih primernih naslovov. Nadaljeval bom na strani za prenos, s klikom na gumb “Download Eclipse”.

Slika 3: Stran za prenos Eclipse

Eclipse je poimenoval verzijo 3.2 kot “Callisto”, torej to dvoje je popolnoma enako. Callisto označuje nov način posodabljanja, bolj centraliziran način. To je ena takšna večja "razlika". Na spletni strani se prikažeta dve povezavi. Prva je za prenos različnih distribucij, kar sem govoril prejle. Povezava se imenuje “Eclipse Distros”. Ta seznam ni celovit, so še številne druge distribucije. Za podroben seznam poišči po Google. Druga povezava je za prenos “osnove”, povezava se imenuje “Eclipse SDK 3.2.2”, trenutno sem na MacOS X operacijskem sistemu, kar prepozna tudi spletna stran in mi ponudi najprimernejšo verzijo. Eclipse, čeprav je napisan v Javi in je izredno prenosljivo okolje ima nekaj dobrot/optimizacij za vsako okolje; tako je bolje prenesti verzijo za pravilen operacijski sistem. Eclipse je optimiziran za različne sisteme, med najbolj razširjenimi so Windows, Linux, MacOS X; celotna paleta zavzema tudi npr. HP-UX. Nadaljujem z kikom na “Eclipse SDK 3.2.2”. Eclipse je mogoče prenesti tudi preko Torrent omrežja, podrobnosti prepuščam bralcu. Prikaže se seznam spletnih strežnikov, preko katerih si lahko prenesem Eclipse. Spletna stran že samodejno izbere najprimernejši strežnik in lahko nadaljujem na povezavi desno od “Download from:”. Po kliku na povezavo se bo začel prenos. Pri tem bi opozoril, da bodi pozorna pri IE7 (na Windows-ih), saj nov način zaščite onemogoča prenos datotek (odvisno od nastavitev); tako da je potrebno še dodatno dovoliti prenos datoteke. Ponavadi se pojavi dodatna vrstica pod naslovom (potjo). Meni se to pri prenosu ni zgodilo, tako da nimam slike; je pa možno. In začne se prenos.
Slika 4: Prenos Eclipse 3.2.2
Slika 5: Spletna stran za prenos na Windows-ih


Slika 6: Izbira strežnika za prenos na Windows-ih

Prenos lahko traja nekaj časa, odvisno od hitrosti internetne povezave. Po končanem prenosu kopiram vsebino v direktorij:

MacOS X: /Applications/java/eclipse
Windows: C:/java/eclipse
Linux: /usr/local/java/eclipse

Izbran direktorij je popolnoma poljuben in je stvar osebne ureditve, napisal sem poti, kjer imam sam nameščen Eclipse.

Slika 7: Vsebina ciljnega direktorija

Ponavadi si še naredim bližnjico do programa Eclipse, odvisno od operacijskega sistem je to eclipse.exe, eclipse.app (to je ena od razlik, ki so "opazne" na različnih operacijskih sistemih - prepusti izbor verzije spletni strani).

Slika 8: Bližnjica do Eclipse na MacOS X

Tako, Eclipse je nameščen in pripravljen na uporabo. Poženi ga.Slika 9: Zagonsko okno
Tako, to bi bilo za enkrat vse. Naslednjič si bomo pogledali, kako narediti Java projekt: "Zdravo iz Jave s pomočjo Eclipse!". Nekako tako.
Prijetno uporabo Eclipse, do naslednjič.

Ni komentarjev: